11 Mayıs 2025
Ömrünü ülkesine adamış, ismi duyulmayan değerlerimizden sadece biri. Maalesef ben de yeni öğrendim ismini. Sizlerle paylaşmak istedim.
Asıl adı Osman Nuri Koçtürk olan 'Tarhan Osman', hem Türkiye'de hem de Amerika'da biyokimya eğitimi almıştı.
1950'li yıllarda Amerikan margarini ve buğdayına karşı savaş açtı.
Yine 1950'li yıllarda Türkiye'ye Marshall yardımı çerçevesinde ABD'den büyük miktarda süt tozu yardımı yapıldı.
Suya karıştırılan bu süt tozları, bütün okullarda öğrencilere içirildi. Öyle ki, kendi sütünü üreten köylerde bile zorla bu sulandırılmış süt tozları dağıtıldı.
O dönemde Koçtürk, Amerikan süt tozuna karşı büyük bir harekat başlattı.
Amerika'nın kendi ülkesindeki üretim artıklarını, tüketilemeyecek kadar kötü olan gıdaları Türkiye'ye sattıklarını belirten Koçtürk, süt tozunda kansere yol açan "Aflatoksin" mantarı bulunduğunu ispat etti. Yıllar sonra yasaklanmasını sağladı.
Tarhana Osman, ikinci isyan bayrağını ise Amerikan margarinine karşı açtı.
O dönemde Amerika, Türkiye'ye çok ucuza soya yağı satmaya başlamıştı. Piyasayı istila eden ABD soyası ve margarini, yerli tereyağı ve zeytinyağının yerini aldı.
Hidrojene margarin tüketimi ile birlikte Türkiye'de kalp damar hastalıkları ve kolesterol sorunları adeta patlama yaptı.
Türkiye'de bunlar olurken, ABD'de ise hidrojene yağ tüketimi, sağlık sebepleriyle azalıyordu.
Süt tozu ve margarinin ardından ABD, Türkiye'ye 'cüce buğday' adını verdiğini, genetiği ile oynanmış GDO'lu buğdayı da satmaya başladı.
Tarhana Osman, Amerikan buğdayının hem topraklarımızı hem de insanlarımızı zehirleyeceğini söyleyerek büyük bir mücadele başlattı.
Gittiği her yerde Amerikan gıda ürünlerinin yerine, halka tarhana yapmayı ve tüketmeyi öneriyordu.
'Tarhana Osman' lakabı ona buradan kaldı.
Koçtürk'ün bu çabaları, ihracat lobilerini çok kızdırıyordu. Hatta birkaç kez saldırıya da uğradı.
Tarhana Osman kimdir?
1943 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi'nden mezun oldu. Ardından TSK'ya girdi.
Daha sonra eğitimini tamamlamak için ABD'ye gitti ve Missouri Üniversitesi beslenme kürsüsünde çalışmaya başladı.
1953'te yurda dönerek, Askeri Biyoloji Enstitüsü kimyagerliğine atandı.
Ankara Tıp Fakültesi Biyokimya kürsüsünde önce uzman, sonra Gıda Kontrolü ve Hijyen Doçenti oldu.
1956'da Et ve Balık Kurumu'nda Merkez Labotauvarları Müdürü ve Teknoloji Müdürü olarak görev yaptı. 1994 yılında vefat etti.