rss

Tarayınızda RSS Okuyucu yüklü ise,
Site haber akışımıza üye olabilirsiniz.

19 Eylül 2024

Bugün Günlük Ziyaret: 77 (77)

Toplam Ziyaret: 26.582.353 (24.438.919)

1000'inci sayımızı kutluyor, bizleri bugünlere getiren okurlarımıza ve destekçilerimize teşekkür ediyoruz.
12 Kasım 2023
Sayı : 1.020
Bu kayıt toplam
280 kez okundu.
fb sharer

KENT EDEBİYAT ÖDÜLÜ ORHAN PAMUK'UN..

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Türkiye ve Mersin'de edebiyat ilgisini geliştirip ulusal ölçekte bir verime dönüştürüp edebiyat okurlarının dikkatini nitelikli örneklere çekmek üzere bu yıl 16'ncısı düzenlenen 'Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nün sahibi çağdaş romanın usta ismi Orhan Pamuk oldu.

Kent Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk'un..
1 / 1 )  Görselleri büyük görmek için tıklayınız.

Kurul Üyeleri 2023 yılı için önerilen adaylar arasından Pamuk'u 2006 yılı Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Türk edebiyatının ve Türkçenin dünya edebiyat okuru çevresinde özel bir dikkatle izlenmesine sağladığı katkılar nedeniyle ödüle değer buldu.

Pamuk ödülünü MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Bakanı Hamit İzol'dan aldı. Ardından edebiyatseverle buluşan Pamuk, roman yazmaya nasıl başladığının hikayesini anlattı. Cumhuriyetin 50'nci yılında yazmaya başladığını ve tam yarım asırdır roman yazdığını belirten Pamuk, "50 yıldır kelimelerle oynuyorum ve yaptığım işten çok memnunum" dedi.

Yazdığı kitapların uzun süre yayınlanmadığını, en sonunda aldığı bir ödül üzerine kitaplarından birinin basılması imkanına kavuştuğunu kaydeden Pamuk, şunları söyledi:

"Ödül müessesinden gördüğüm yardım nedeniyle ödüllerin önemli olduğuna inanıyorum. Sizlerin de ödül verirken tek bir kriteriniz olmaya devam etsin. İyi edebiyatı ödüllendirin. Ödül alan kötü adam olabilir ama önemli değil. Sizin iyi edebiyata ödül vermeniz ve mesafeli şekilde arkasında durmanız kadar güzel bir şey yok."

Tüm hayatını değil günü kurtarmak için yazdığını dile getiren Pamuk, halen yazılmayı bekleyen 15 taslak kitabı bulunduğunu ve anılarını yazmaya devam etmek istediğini söyledi. Pamuk sözlerini, "Bu ülkenin yazarıyım ve bu ülkenin bir şehrinden çağırılmak benim için büyük şeref. Mersin'e gelmekten büyük şeref duydum" diyerek tamamladı.

Eserleri 100'den fazla ülkede yayımlanan, 60'tan fazla dile çevrilen Nobel ödüllü bir yazarı Mersin'de konuk etmekten duyduğu onuru dile getiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, ardından ödülle ilgili yapılan değerlendirmelere değinip şunları söyledi:

"Zaman zaman, ödülümüzü alan edebiyatçılarımızın, farklı dünya görüşlerinden olması gündeme geliyor. Nedense bazı kesimler edebiyatla, sanatla, kültürle ilgilenmek yerine; ödül alan edebiyatçılarımızın dünya görüşlerine odaklanıyor.

Öncelikle, Mersin Kenti Edebiyat Ödülü belirli bir ideoloji veya dünya görüşüne verilmiyor. Bunun ötesinde, etkinliğe destek veren iş dünyası olarak ödülü alacak sanatçıları da bizler belirlemiyoruz. İş dünyası olarak bizim ne haddimize, bir edebiyat eserine veya edebiyatçıya sanatsal açıdan iyi ya da iyi değil demek. Ödülümüzün tarafsız, yetkin ve saygın bir jürisi var. 16 yıldır takdirle anılan bir seçim modelimiz var."

Seçkin edebiyat eserlerine, saygın yazarlara dikkat çekip kentin sanatla daha çok buluşmasını sağlamak, kentin sanat değerini yükseltmek için böyle bir tören düzenlediklerine değinen Çakır, "Çünkü bizler de bu kentte yaşıyoruz ve Mersin'in sadece maddi zenginliğiyle değil, kültür ve sanatın gücüyle gerçek anlamda kalkınmış, yaşanır bir kent olmasını istiyoruz" dedi.

Konuşmasını Orhan Pamuk ile sürdüren Çakır, "Sayın Pamuk'un eserlerinde hep bir merak duygusu var. Her zaman tarih var. Eserlerinde toplumun 'taklitlerle mi, yoksa kendi olarak mı dönüşmesi gerektiği' meselesini önümüze koyar. Evet, her değişim, içten başlar. Kendi olmak çabası bunun için hayati bir konudur. Bunun da en etkin yolu okumaktır" dedi. Anlayarak, sorgulayarak okumanın değiştirmekle kalmayıp kişiyi dönüştüreceğine de değinen Çakır, "Sayın Pamuk'a yeni dünyalar kurmamızı sağladığı için, düşünce gücümüz olan Türkçemizi yücelttiği için, kendimizle yüzleşmemizi sağladığı için teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, zenginliğin maddi ve manevi olmak üzere iki yüzü bulunduğunu belirterek sözlerine başladı.

"Mersin iş dünyasının temsilcileri olarak bir yandan kentimizin ekonomisine destek verip maddi refahına odaklanırken, diğer yandan gerçek kalkınmanın direği olan kültür, sanat, edebiyat, spor ve eğitime destek verip yaşanır bir kent olması için çalışıyoruz" diyen İzol, Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nün 16 yıllık serüveninin temelinde de bu çaba ve hedefin bulunduğunu söyledi. Sanatı 'insanı var etmek' olarak tanımlayan İzol, insan şekillenmeden toplumların da şekillenemeyeceğini vurguladı.



Son Haberler:
_assets/fotograflar

Toyota Boshoku Türkiye ve TB Sewtech Turkey'den büyük yatırım

_assets/fotograflar

Mersin'in ortak sesi

_assets/fotograflar

Özyiğit, Hayvan Hakları Tutum belgesini imzaladı

_assets/fotograflar

Havalimanı'nda son hazırlıklar...

_assets/fotograflar

Sporun denizle buluştuğu nokta

close Kent Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk'un..
Kent Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk'un..
Mersin Tercüman.   Haftalık Yerel Siyasi Gazete.   Web Sitemiz'de bulunan hiçbir malzeme yeniden yayınlanmak amacı ile kullanılamaz. Copyright© Mersin Tercüman 2005, tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN
E-posta
 : 
Telefon
 : 
+90(506) 443 37 30
Adres
 : 
Kiremithane Mahallesi, İstiklal Caddesi, Atlas Apt. No:87 Kat:1 No:4 Akdeniz / Mersin
(Özgür Çocuk Parkı yanı - Atlıhan Oteli karşısı)
 
 
ARŞİV
Sayfa başı kayıt adedi: