15 Ocak 2025
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Türkiye genelindeki kalkınma idaresi başkanlıkları başkan ve teknik heyetleri çalışma yapısını yerinde incelemek, faaliyet gösteren firmalardan bilgi almak amacıyla Türkiye'nin ilk tarım ve gıda ihtisas teknoloji geliştirme bölgesi, Mersin Agropark'ı ziyaret etti.
MTSO ve Mersin Agropark Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Mersin Agropark Başkan Yardımcısı Ruhi Koçak evsahipliğindeki görüşmeye Bakanlık Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, Çukurova Kalkınma Ajansı, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı başkan ve teknik heyetleri katıldı.
Mersin Agropark'ın kuruluş süreci ve çalışma yapısı hakkında bilgi aktarılan görüşmede, MTSO'nun RİS Mersin Projesi kapsamında oluşturulan Tarım Platformu'nun somut çıktılarından birinin Mersin Agropark olduğu vurgulandı.
Şu anda 6 firmanın faaliyet gösterdiği Agropark tamamlandığında 40 firmaya ofis ve uygulama sahası kiralanabileceği bildirildi. Dünyadaki benzer örneklere bakılıp Türkiye'nin ihtiyaçları gözetilerek bir model oluşturulup uygulanmaya başlandığı bildirilen görüşmede, Mersin'in Türkiye'nin ilk agroparkı olma özelliği taşıdığı ifade edildi.
İnceleme heyeti tarafından özellikle Çukurova ve GAP'ın benzer iklim yapılarına sahip olması nedeniyle bu bölgede de benzer bir oluşuma gidilebileceği kaydedilerek şu ifadelere yer verildi:
"Sizlerin tecrübeleri bizler için çok önemli. Yaşadığınız süreçleri, karşılaştığınız sorunları öğrenmemiz Türkiye'de kurulacak diğer Agroparkların süreçlerini kısaltacaktır. Sizlerin elde ettiği olumlu sonuçları bizler de bölgelerimizde değerlendirmek istiyoruz."
Görüşmede aynı zamanda Agroparklara verilebilecek destekler üzerinde de duruldu. Tarımsal uygulamaların yapıldığı araştırma enstitüleri ile akademisyenlerin bulunduğu üniversitenin gücünün birleştirildiği agroparkların daha çok desteklenmesi halinde güç birliklerinin artırılarak tarım alanında daha güzel sonuçlara ulaşılabileceği vurgulandı.