15 Kasım 2024
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle sınav içerikleri ve tarihleriyle ilgili pek çok konuda yeni düzenleme yapıldı. Yönetmelikten öne çıkanlar şöyle:
Ortak yazılı sınav
- "Sınavlar için ortak tarihler belirlendi. Buna göre birinci dönemin 1. sınavları ekimin son haftası ile kasımın ilk haftası; 2. sınavlar aralık ayının son haftası ile ocak ayının ilk haftası; ikinci dönemin 1. sınavları martın son haftası ile nisanın ilk haftası; 2. sınavlar ise mayısın son haftası ile haziran ayının ilk haftası aralığında yapılacak.
- Ülke, il, ilçe ve okul genelinde ortak yazılı sınavlar yapılabilecek. Uygulamalı sınavlar hariç, öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan derslerin sınavlarının ortak yapılması esas olacak.
- Sınav haftasında okullarda ders işlenmeye devam edilecek.
- Her dersten her dönem 2 sınav yapılacak. Haftalık ders saat sayısı 6 ve üzeri olan derslerde karar alınması durumunda 3'üncü sınav yapılabilecek.
- Her sınavdan sonra öğrencilerin eksikliklerinin tespiti için sınav analizleri gerçekleştirilecek."
Türkçe korunacak
Yönetmelik kapsamında Türkçe'nin korunmasına yönelik şu kararlar alındı:
- İlkokullarda öğrencilerin Türkçe'nin doğru ve güzel kullanımını geliştirmek amacıyla dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik özel olarak geliştirilen ölçme araçları kullanılacak.
- Türkçe'nin korunması ve geliştirilmesi amacıyla öğrencilerin öğretim süreçleri boyunca kazandıkları dinleme, konuşma, okuma, yazma becerilerindeki gelişimlerinin izlenmesi için iki yılda bir 'Dört beceride Türkçe dil sınavı' yapılacak.
- Akademik becerilerin izlenmesi ve değerlendirilmesi (ABİDE) ile öğrencilerin gerçek yaşam senaryoları üzerinden eleştirel düşünme, problem çözme, muhakeme etme, yorum yapma gibi üst düzey düşünme becerilerini edinme seviyelerinin il düzeyinde izlenmesi, ve yıllara göre karşılaştırılması yapılacak.
1,2,3 ve 4.sınıflar..
Yönetmelikte en dikkat çekici madde ilkokullarda sınavların kaldırılmasına yönelik karar oldu. Buna göre okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimi sürekli takip edilecek.
Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları ile takip edilecek.
Böylece, ilkokul 4. sınıflarda yazılı sınav saati uygulaması yapılmayacak. 4. sınıflarda öğrenci notları öğrenci gelişim dosyasına göre verilecek.
Lisede sınıf tekrarı geri geldi
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; liselerde 6'dan fazla dersi başarısız olan öğrenci sınıf tekrarı yapacak.
Açık Liseye geçiş zorlaştı
Açık liseye geçişlere de kısıtlama getirildi. Bundan böyle yönetmelik kapsamında, istisnai durumlar hariç açık liseye geçilemeyecek. Milli sporcular, tutuklular, şehit ve gazi yakınları bu düzenlemeden muaf olacak.
Devamsızlıkta yeni kurallar
Yeni yönetmelikte devamsızlık kuralları da değiştirildi. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü toplamda 30 günü aşan öğrenciler not ortalaması ne olursa olsun başarısız sayılacak. Özürsüz 2 gün üst üste devamsızlık yapan öğrencinin durumu velilere bildirilecek.