22 Ocak 2025
Bakımevinde devam eden çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi veren Başkan Özyiğit, "Bakımevimizi Mart ayında hizmete açtık, kentimizde ihtiyaç vardı. Mersin Üniversitesi 15 bin dönümlük bu alanı bize tahsis etti. Şu anda 65 köpek ve 46 kediye ev sahipliği yapıyoruz. Mart ayından bu yana 380 kedi ve 20 köpeği kısırlaştırdık. Burada birlikte yaşadığımız canlıları doğru ortamda yaşamlarını sağlıyor ve sahiplendiriyoruz. Bu çalışmaları yapmamızda bize destek olan, bizleri teşvik eden gönüllülerimize teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Yenişehir Belediyesinin hayvan bakımevinden sahiplenilen kedi ve köpeklerin bir yıllık mamalarını Yenişehir Belediyesi olarak karşılayacaklarını söyleyen Başkan Abdullah Özyiğit, "Sorumluluğu ortaklaştırmak adına teklifte bulunacağız. Sahiplenilen kedi ve köpeklerin bir yıllık mamaları Yenişehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Biz hayvanların her şeyinden faydalanıyoruz. Onlar bizim çizgi filmlerimizde, onlar çocuklarımızın oyuncalarında, filmlerimizde. Ancak maalesef vicdanların kaldıramayacağı bir şekilde onlardan kurtulma noktasında bir çaba var.
Muğlak biçimde sorumluluklar veren bir yasa maddesi ile karşı karşıyayız. Elbette ki yasalar halk için yapılır. Yasalarda yanlış teklifler de olabilir. Halk bunlara tavrını göstermeli ki yasa yapıcılar da bunlardan ders alsınlar ve buna göre davransınlar. Dolayısıyla bu hayvanlara doğru biçimde bakmak için herkesin sorumluluğunu bilmesi gerekiyor. Herkes sorumlu davranmalı, yerel yönetimlere de sorumluluk düşüyor. Biz de görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Sadece bir ilçenin bir ilin değil herkesin sürece dahil olması gerekiyor.
Doğru bir uygulama ile biz Türkiye'de sokak hayvanlarını sorun olarak değil, birlikte yaşamaktan mutluluk duyacağımız bir hale getirebileceğimizi biliyoruz. Buradan bir öneri getirmek gerekiyorsa kaynak mı yok? İşte o kitaplarda, dizilerde hayvan figürü kullanan kim varsa belli bir vergi ödesin. Oradan oluşacak vergi hayvanların bakımına ve rehabilitasyonuna kullanılsın." şeklinde konuştu.
Yenişehir Belediyesi olarak hayvan bakımevinde gönüllülerle birlikte çalıştıklarını belirten Başkan Özyiğit, desteklerinden dolayı teşekkür ederek şunları dile getirdi: "Burada birlikte güzel işler birlikte yağacağız. Yüzümüzün akıyla çıkacağız. Burada dilsiz canlılarımızı almışız, onları rehabilite etmekle alakalı bir sorumluluk üstelenmişiz. Buraya sık sık geliyorum ve gördüğüm manzara beni hep mutlu etti.
Bizi kaygılandıran, endişeye sevk eden bir yasanın Meclis gündeminde olduğu bir dönemde Hayvan Hakları Tutum Belgesi'ni imzalamak üzere bir araya geldik. Bugün burada bir protokole imza atacağız, bunun yaptığımız işlerin yanında sembolik de bir önemi var. Yapmamız gerekenler konusunda bilgi sahibiyiz. Kent Konseyimiz böyle bir çalışma yapmış, başımızın üstünde yeri var. Ben katkı sunan tüm toplum örgütlerine teşekkür ediyorum. Gönüllülerimiz var, hayvan hakları derneklerinin yöneticilerin burada onlara da teşekkür ediyorum."
Sokak hayvanları konusunda herkese sorumluluk düştüğüne dikkat çeken Başkan Abdullah Özyiğit, "Bir hayvanın canını almak ile ilgili ne kendi vicdanımda ne de toplumunun vicdanında anılmak istemem. Sokak hayvanları sorununu yok saymıyoruz. Hepimize bir sorumluluk düşüyor. Sokak hayvanlarının rehabilite edilmesi, kısırlaştırılması, eğitilmesi ve sahiplendirilmesi konusunda çalışmamız gerekiyor." dedi.
Yenişehir Kent Konseyi Başkanı Belgin Gürağaç ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Yenişehir Belediyesi bu bakımevi olanağı ile ülkemizin vicdanına uygun, kalıcı çözümler üretilmeye çalışıyor. Bu imkanı sağlayan ve tutum belgesini de imzalayacak olan Başkanımız Abdullah Özyiğit'e teşekkür ediyoruz. Kısırlaştır, aşılat ve yaşat bilinciyle hayvanların yaşatılması noktasında iş birliği içerisinde olacağız."