rss

Tarayınızda RSS Okuyucu yüklü ise,
Site haber akışımıza üye olabilirsiniz.

21 Kasım 2024

Bugün Günlük Ziyaret: 198 (198)

Toplam Ziyaret: 26.620.985 (24.476.623)

1000'inci sayımızı kutluyor, bizleri bugünlere getiren okurlarımıza ve destekçilerimize teşekkür ediyoruz.
14 Temmuz 2024
Sayı : 1.052
Bu kayıt toplam
266 kez okundu.
fb sharer

MERSİN, UNESCO YOLUNDA...

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Türkiye'nin İnci ve Öncü Şehri Mersin Unesco Yolunda" tanıtım programına katıldı.

Mersin, Unesco yolunda...
1 / 1 )  Görselleri büyük görmek için tıklayınız.

Programda, kültür mirası değerine haiz varlıkları araştırıp ön plana çıkarmak maksadıyla yayınlar yapan "Dünya Mirası Dergisi" ekibi tarafından, Mersin Valiliğimizin himayesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün koordinesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın katkılarıyla kentte bir yıl süresince yürütülen çalışmaların ardından hazırlanan "Dünya Mirası Olma Yolunda Mersin" dergisinin tanıtımı yapıldı. Tanıtım etkinliği vesilesiyle dergide yer alan Mersin'in Unesco geçici miras listesinde bulunan varlıkları, listeye teklifi yapılacak varlıklar ve arkeolojik kazı çalışmaları hakkında kazı başkanı akademisyenler tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

Programda konuşan Vali Pehlivan, "10 bin yılı aşkın tarihi bir geçmişe sahip olan Mersin, keşfedilmeyi bekliyor. Elbetteki bugüne kadar belli boyutta ve belli yönleriyle keşfedilmiştir. Ancak çok daha fazla insan tarafından keşfedilmeyi beklemektedir. Aslında Türkiye'mizin her bir noktası ayrı bir değer taşıyor. Her bir noktası birbiri kadar kıymetli, birbiri kadar güzeldir.

Mersin'imizde o güzellikler içerisinde gerçekten dünden bugüne tarihi yapılarıyla, doğal güzellikleriyle ön plana çıkan nadide bir şehrimizdir. Keşfedilmemiş birçok yönü ve özelliği olan bir şehirde yaşıyoruz. Sahip olduğu eserleriyle, miras niteliğinde değerleriyle, doğal yapılarıyla bir inci, pek çok sektörde sahip olduklarıyla, ürettikleriyle, elde ettiği başarılarla öncü bir şehirdir Mersin" dedi.

Vali Pehlivan, "UNESCO 1945 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü olarak kurulmuş, yasaları belirlenmiş ve 1946 yılında ilk etapta 26 ülke tarafından kabul görmüş bir örgüttür. 1972 yılında dünya kültürel ve doğal mirasının korunmasıyla ilgili uluslararası nitelik taşıyan bir sözleşme imzalanmıştır. Türkiye'miz 1983 yılında bu sözleşmeye taraf olmuştur.

Bu tarihten itibaren ülkemizin UNESCO ile temasları ve çalışmaları başlıyor zamanla da ivme kazanmıştır. Çok geçmeden 1985 yılında ilk mirasımız UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil olmuştur ki; o da İstanbul Tarihi Alanlarıdır. Beraberinde Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifa Dünya Kültür Mirası listesine dahil olmuştur.

Dolayısıyla 19'u kültürel, 2'si karma olmak üzere ülkemizden 21 miras UNESCO dünya kültür mirası kalıcı listesinde yer almaktadır. İlimize gelecek olursak; geçici listede ilimizle ilgili 4 varlığın yer aldığını görüyoruz. Kız Kalesi olarak da bildiğimiz Korykos Antik Kenti, Tarsus St. Paul Kilisesi, kuyusu ve çevresi, Anamur'da Mamure Kalesi ve Mut'ta Alahan Manastırı olmak üzere 4 varlığımız geçici listede yer alıyor.

Mersin olarak ne kadar çok varlığa sahip olduğumuzu her vesile ifade ediyoruz. 926 sit alanımız, 1.642 de tescilli varlığımız var. Bunlar içerisinde 4 tanesi geçmiş yıllarda Dünya Kültür Mirası listesine teklif edilmiş, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayesinde çalışmalar yürütülerek geçici listeye dahil olmuş. Biz istedik ki bu konuda yeniden bir farkındalık oluşturalım. Geçici listede olanları kalıcı listeye aldırmaya çalışalım. Geçici listeye yeni teklifler yapalım" ifadelerini kullandı.

Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girmenin önemli olduğunu belirten Vali Pehlivan, "Bu noktada, Dünya Mirası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Şahinbaş Bey'le bir araya gelerek, Valiliğimizin himayesinde İl Kültür Turizm Müdürlüğümüz ile süreci başlattık.

Akabinde bu konuda emeği ve bilgi dağarcığı takdire şayan seviyede olan hocalarımız çalışmalara dahil oldu ve Dünya Mirası Dergisi sahada yapılan çekimler, yazılan makaleler, dergi konsepti, tasarımı, mizampajı ve benzeri çalışmalar neticesinde Türkçe ve İngilizce olarak yayını çıkarıldı.

Dünya Mirası Dergisi'nin başta dünya mirası alanı olmak üzere kültür ve turizm alanındaki çabalarımıza değer katmasını, faydalı neticelere vesile olmasını diliyorum" dedi.



Son Haberler:
_assets/fotograflar

Tarık Ciğer, 'Hammadde fiyatları düşmezse rekabet edemeyiz'

_assets/fotograflar

Sabri Tekli: MTOSB ciddi projelere imza atıyor

_assets/fotograflar

Çetinkaya 31. Mağazasını Erzurum'da Açtı

_assets/fotograflar

Toyota Boshoku Türkiye ve TB Sewtech Turkey'den büyük yatırım

_assets/fotograflar

Mersin'in ortak sesi

_assets/fotograflar

Özyiğit, Hayvan Hakları Tutum belgesini imzaladı

_assets/fotograflar

Havalimanı'nda son hazırlıklar...

_assets/fotograflar

Sporun denizle buluştuğu nokta

close Mersin, Unesco yolunda...
Mersin, Unesco yolunda...
Mersin Tercüman.   Haftalık Yerel Siyasi Gazete.   Web Sitemiz'de bulunan hiçbir malzeme yeniden yayınlanmak amacı ile kullanılamaz. Copyright© Mersin Tercüman 2005, tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN
E-posta
 : 
Telefon
 : 
+90(506) 443 37 30
Adres
 : 
Kiremithane Mahallesi, İstiklal Caddesi, Atlas Apt. No:87 Kat:1 No:4 Akdeniz / Mersin
(Özgür Çocuk Parkı yanı - Atlıhan Oteli karşısı)
 
 
ARŞİV
Sayfa başı kayıt adedi: