13 Eylül 2024
Uluslararası piyasalarda, özellikle Avrupa'da ahşap ve ağaç sektöründe kullanılan ürünlerde büyük bir fiyat düşüşü olmasına karşın, Türkiye'de bu durumun tam tersine işlediğini kaydeden Ciğer, "Ne yazık ki bu durum, sektör temsilcilerimizin rekabet şansını ortadan kaldırmaktadır. Tomruk fiyatları çok artıyor.
Türkiye'deki kereste ve ahşap palet üreticilerinin tek hammadde sağlayıcısı Orman Genel Müdürlüğü. Genel Müdürlüğün bu fiyatları her dönem artırmasının, muhammen bedellerini akıl almaz bir şekilde yükseltmesini anlamak mümkün değil.
Bir önceki dönemde, ki Müdürlük bu fiyatları 2-3 aylık dönemlerde yükseltiyor; 2 bin 100 lira muhammen bedelli olan ürünler 3 bin 600 liraya alıcı bulurken, bu ürünlerin bir sonraki dönemlerdeki fiyatı 4 bin 100-4 bin 200 liraya çıkartılıyor.
Bu duruma akıl erdiremiyoruz. Ve bu sorunun cevabını ne Orman İşletme Müdürlüğü'nden, ne Bölge Müdürlüğü'nden, ne de Genel Müdürlükten alamadık.
Geçmiş yıllarda muhammen bedellerin artışları, bir önceki dönemdeki ihale rakamlarına bakılarak, ortalamasına göre belirleniyordu. Bugün ise, geçmiş dönemdeki rakamların da yüzde 20-30 üzerinde rakamlarda belirlenmesini biz şahsen anlayamıyoruz.
Rekabet edemiyoruz
Ülkemizde, kereste sektöründe ithalatta bir artış söz konusu. Çünkü yurt dışındaki fiyatlar daha uygun ve daha ucuz. Kendi ülkemizde hem hammadde yeterli olmuyor, hem de fiyatlar inanılmaz bir şekilde yükseliyor.
Bugün ormandan tomruk alabilen sektör temsilcilerimiz, yarın aynı fiyata ürünü alamıyorlar. Müşteri bizden sabit fiyat istiyor, biz bunu veremiyoruz. Sektörümüzün paydaşları da bu durumdan oldukça rahatsız. Bu durumu önlemenin yolu da üretimi artırmaktan geçiyor.
Sektörümüzün artık tomruk üretiminin yapılmaması ile ilgili bir takım mazeretlere tahammül edecek gücü kalmadı. Orman Genel Müdürlüğü'nden çağa uygun, daha teknolojik makineler kullanılarak acilen hammadde üretimini artırmasını bekliyoruz" diye konuştu.